top of page

Podologie voor diabetespatiënten

Diabetes kan op verschillende manieren schade aan de voeten toebrengen, wat ernstige gevolgen kan hebben. De ontwikkeling van complicaties hangt af van de duur van de ziekte en hoe goed de bloedsuikerspiegel onder controle is.

 

- Een van de aandoeningen is neuropathie, waarbij het gevoel in de voeten verloren kan gaan of juist overgevoeligheid kan ontstaan door beschadiging van de zenuwen.

 

- Micro- en macroangiopathie zijn aandoeningen aan de bloedvaten die de bloedcirculatie in de voeten verminderen. Dit kan leiden tot langzame genezing van wondjes en een verzwakte afweer tegen bacteriën.

 

- Limited joint mobility verwijst naar beperkte gewrichtsbeweging door verharding van gewrichtsstructuren als gevolg van diabetes, wat het normale lopen kan belemmeren en wondvorming kan veroorzaken.

 

Een jaarlijks voetonderzoek is cruciaal om risicofactoren tijdig op te sporen. Dit omvat een grondige inspectie van de voeten, waarbij wonden, misvormingen, eeltvorming, roodheid en andere afwijkingen worden opgemerkt en gerichte behandeling of advies wordt geboden. Ook wordt aandacht besteed aan de kwaliteit van de schoenen. Daarna volgt de opsporing van neuropathie en angiopathie.

 

Diabetespatiënten die deelnemen aan een voortraject, zorgtraject of diabetesconventie hebben recht op twee keer per jaar terugbetaling voor een podologisch consult, mits ze beschikken over een voorschrift.

Diabetisch onderzoek
Insuline injectie
bottom of page