top of page

Wat is podologie? 

Een podoloog is een paramedicus die klachten ter hoogte van de voet onderzoekt en indien nodig ook behandelt. Ook klachten zoals knie-, rug- en heuppijn, die hun oorzaak vinden ter hoogte van de voet, behoren tot het werkveld van de podoloog. De podoloog hanteert verschillende behandelingen van een podologisch advies tot een intensieve navolging ter preventie van (diabetische) voetwonden.

 

Wat is het verschil tussen een pedicure en een podoloog?

Een pedicure of voetverzorger richt zich zowel op algemene gezondheidsaspecten als op cosmetische verbeteringen. Hun behandelingen omvatten hoofdzakelijk de verzorging van de huid en nagels, zoals nagelknippen en het verwijderen van eelt.

 

In tegenstelling hiermee behandelt een podoloog niet alleen huid- en nagelproblemen, maar houdt ook rekening met mogelijke onderliggende systemische aandoeningen (zoals diabetes, reuma, enz.). De podoloog onderzoekt niet alleen oppervlakkige klachten maar richt zich ook op diepere oorzaken en structuren. Sinds maart 2016 is het beroep van podoloog officieel erkend.

 

 

Wat is het verschil tussen een steunzool en een podologische zool?

Steunzolen worden voorgeschreven door een orthopedist of orthopedisch chirurg zonder voorafgaand biomedisch onderzoek. Na het verkrijgen van het voorschrift gaat men naar een orthopedische schoenmaker voor een voetafdruk en de productie van de steunzolen. Deze zolen bestaan meestal uit kurk en leder, zijn statischer van aard en bieden hoofdzakelijk steun, maar geen correctie.

 

In tegenstelling hiermee ondergaan podologische zolen een grondiger proces. Een podoloog, na een uitgebreid biomechanisch onderzoek, maakt gebruik van moderne materialen die variëren in hardheid volgens individuele behoeften. Deze zolen worden vervaardigd op basis van een belaste 3D-scan of afdruk, verkregen na een gedetailleerde analyse van het lichaamsbewegingspatroon, gewrichtsmobiliteit, stand van voeten, knieën, heupen en spierzwaktes. Ze bieden niet alleen ondersteuning maar ook correctie en dragen bij aan een snellere verlichting of oplossing van voetproblemen.

 

Vergelijkingstabel met een vergelijking tussen steunzolen en orthopedsiche zolen
bottom of page